SMI Hidayah Mara ke Peringkat Kebangsaan

 
 
 
 
Pasir Gudang - Dua pasukan dari SMI Hidayah telah berjaya mara ke peringkat kebangsaan selepas dinobatkan sebagai Johan dan Naib Johan dalam Youth Industry Bootcamp 2019 anjuran CREST Talent Development dengan kerjasama UiTM Pasir Gudang selaku tuan rumah Zon Selatan bagi tahun 2019 yang berakhir semalam.
 
Menurut Norizah Mohd Salleh, salah seorang guru pembimbing bagi kedua-dua pasukan, kumpulan Health Care Hardware Adruino dan kumpulan Gamification of Learning Software Mobile App akan mewakili negeri Johor ke pertandingan peringkat kebangsaan di Pulau Pinang pada bulan November nanti.
 
Kumpulan Adruino terdiri daripada Muhammad Umar Nor'azim, Zaqwan Azhar Masjudin, dan Muhammad Adam Zayani Mohd Huzaimy, masing-masing pelajar tingkatan 2 SMI Hidayah, manakala kumpulan Mobile App yang terdiri daripada Muhammad Mhalis Muhammad Nassir, Umar Lutfi Afiffudden, Muhammad Amir Faris Muhammad Farid, masing-masing pelajar tingkatan 4.
 
Youth Industry Bootcamp 2019 yang bermula pada 10 Februari dan berakhir semalam ini telah disertai oleh 120 orang pelajar dari 26 buah sekolah di Negeri Johor dan terdapat 40 buah pasukan telah berentap mempamerkan keupayaan mereka dalam bidang industri dan teknologi di hadapan panel juri yang antaranya dari Iskandar Region Development Authority, Dyson, Intel, Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia dan juga dari pihak universiti.
 
Majlis perasmian penutup yang berlangsung semalam telah dirasmikan oleh Prof. Madya Ir. Dr. Ahmad Rafizan Bin Mohamad Daud, Penolong Rektor UiTM Pasir Gudang.